Forum Diety Proteinowej   

Forum dietetyczne strony na temat diety proteinowej


  • Reklamy

Chleb według Dietykona

Przepisy dla fazy czwartej diety Dukana. Moderatorka: MadziaRa

Chleb według Dietykona

Postprzez dietykon » 17 Wrz 2011, 19:12

Jako, że już można coś zjeść to przedstawiam swój "normalny" chlebek:

Podstawą jest tak zwana bułeczka zakwasu (co to jest dowiecie się jak przeczytacie przepis do końca!) można ją pozyskać z własnej produkcji, jednak jako, że większość będzie robić go pierwszy raz najlepiej poprosić o nią w piekarni, do nie dodajemy:
- 1 szklankę mąki żytniej
- 1 szklankę wody
wszystko należy dokładnie wymieszać i pozostawić na noc.

Rano dodajemy:
- 1 kg mąki wrocławskiej lub innej pszennej,
- 2 płaskie łyżki soli,
- 3,5 szklanki wody,
- 3/4 szklanki otrąb pszennych,
- 3/4 szklanki siemienia lnianego,
- 3/4 szklanki słonecznika (oczywiście łuskanego :D )
- 2dkg drożdży,
- 2 łyżeczki cukru

Wymieszać wszystko i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć 1 garść zakwasu ( to jest ta tzw. bułeczka zakwasu) do lodówki ( w lodówce można trzymać przez 1 miesiąc) Resztę ciasta zagnieść i włożyć do 2 foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzać piec do temp. 150-170 stopni, włożyć chleb na 15 minut następnie zwiększyć tempoeraturę do 200 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z pieca posmarować górę wodą - skórka będzie błyszcząca. Wyjąć chleb z foremek i ułożyć do góry nogami na 10 minut.

Smacznego!!!

P.S. Jeżeli to kogoś interesuje to zakwas można zrobić samemu, wujek Google pomoże ;)
Image
F1 28.09.10-03.10.10(-4 kg)
F2 04.10.10-23.12.10(-16,6)
F3 24.12.10-18.07.11
Image9705834 https://dietykon.wordpress.com
Awatar użytkownika
dietykon
MANIAK FORUMOWY
MANIAK FORUMOWY
 
Posty: 1150
Rejestracja: 04 Paź 2010, 08:45

Reklamy

Re: Chleb według Dietykona

Postprzez dietykon » 21 Paź 2011, 16:30

100_55570.JPG
100_55570.JPG (29.95 KiB) Obejrzany 3530 razy



35 KB to stanowczo za mało żeby coś było widać ale może jednak?
Image
F1 28.09.10-03.10.10(-4 kg)
F2 04.10.10-23.12.10(-16,6)
F3 24.12.10-18.07.11
Image9705834 https://dietykon.wordpress.com
Awatar użytkownika
dietykon
MANIAK FORUMOWY
MANIAK FORUMOWY
 
Posty: 1150
Rejestracja: 04 Paź 2010, 08:45

Re: Chleb według Dietykona

Postprzez kontra » 21 Paź 2011, 17:41

Zawsze robiłam chleb albo z zakwasem albo z drożdżami. Muszę spróbowac wersji mieszanej.
Image
kontra
OBSERWATOR
OBSERWATOR
 
Posty: 60
Rejestracja: 26 Sie 2011, 07:07

Re: Chleb według Dietykona

Postprzez dietykon » 22 Paź 2011, 11:42

Smak jak na zakwasie a rośnie jak na drożdżach :D spróbuj koniecznie tylko duże naczynie musisz mieć żeby nie wyszedł z niego ;)
Image
F1 28.09.10-03.10.10(-4 kg)
F2 04.10.10-23.12.10(-16,6)
F3 24.12.10-18.07.11
Image9705834 https://dietykon.wordpress.com
Awatar użytkownika
dietykon
MANIAK FORUMOWY
MANIAK FORUMOWY
 
Posty: 1150
Rejestracja: 04 Paź 2010, 08:45

Re: Chleb według Dietykona

Postprzez rabika » 11 Lip 2013, 06:51

rózne resztki pieczonego lub gotowanego mięsa
Kaszę ugotowac w posolonej wodzie na półmiękko. Cebulę pokroic w kostkę, zrumienic, dołożyc do gorącej kaszy.
Kapustę napłukac, odcisnąc. Mięso, w ilości mniej więcej równej ilości ugotowanej kaszy, pokrajac w kostkę. Można również użyc przesmażonego mielonego mięsa a nawet wędliny, albo wszystkiego po troszku. Mięso dołożyc do kaszy z cebulą. Naczynie do zapiekania( z pokrywką) wysmarowac tłuszczem, położyc warstwę kapusty, lekko posolic i popieprzyc, na to kaszę z mięsem i znów kapustę, sół i pieprz. Przykryc i wstawic do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz.





actual tests http://actualtests.com/
actualtests a+ book actualtests a+ book
actualtests network+ book actualtests network+ book
actualtests security+ book actualtests security+ book
rabika
NOWY
NOWY
 
Posty: 2
Rejestracja: 11 Lip 2013, 06:44

Re: Chleb według Dietykona

Postprzez serduszkowa » 24 Sie 2013, 15:32

[quote="rabika"]rózne resztki pieczonego lub gotowanego mięsa
Kaszę ugotowac w posolonej wodzie na półmiękko. Cebulę pokroic w kostkę, zrumienic, dołożyc do gorącej kaszy.
Kapustę napłukac, odcisnąc. Mięso, w ilości mniej więcej równej ilości ugotowanej kaszy, pokrajac w kostkę. Można również użyc przesmażonego mielonego mięsa a nawet wędliny, albo wszystkiego po troszku. Mięso dołożyc do kaszy z cebulą. Naczynie do zapiekania( z pokrywką) wysmarowac tłuszczem, położyc warstwę kapusty, lekko posolic i popieprzyc, na to kaszę z mięsem i znów kapustę, sół i pieprz. Przykryc i wstawic do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz.



zainspirowało mnie to :) szkoda, że nie ma zdjęć.

______________________________________
ćwiczenia na pamięć online
Ostatnio edytowany przez serduszkowa, 27 Cze 2014, 14:24, edytowano w sumie 1 raz
serduszkowa
NOWY
NOWY
 
Posty: 4
Rejestracja: 24 Sie 2013, 15:27

Re: Chleb według Dietykona

Postprzez kremowa00 » 22 Wrz 2013, 13:42

ciekawy przepis, może kiedyś spróbuję :)
kremowa00
NOWY
NOWY
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 Wrz 2013, 13:40



  • Reklamy

Wróć do Faza definitywnej stabilizacji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

  • Reklamy
cron