
Ciasto:
4 jajka,
1,5 szklanki cukru,
2 szklanki (ubite nie luźne) startej marchewki,
2 szklanki mąki,
3/4 kostki masła lub margaryny,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 płaskie łyżeczki sody,
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
4 łyżeczki cynamonu.
Polewa:
10 dkg serka topionego "złoty ementaler",
10 dkg masła,
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżeczki cukru waniliowego.
Jajka ubić z cukrem, dodać marchew, mąkę i pozostałe składniki. Masło rozpuścić, przestudzić i wlać do masy. Dokładnie wszystko wymieszać, przełożyć ciasto na formę 20x30 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut.
Ciasto pieczemy w temperaturze 150-170 stopni przy termoobiegu.
Polewa: masło i serek rozpuścić wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, przestudzoną polewą posmarować ciepłe ciasto.
Smacznego!