Strona 1 z 1

Chleb według Dietykona

PostWysłany: 17 Wrz 2011, 19:12
przez dietykon
Jako, że już można coś zjeść to przedstawiam swój "normalny" chlebek:

Podstawą jest tak zwana bułeczka zakwasu (co to jest dowiecie się jak przeczytacie przepis do końca!) można ją pozyskać z własnej produkcji, jednak jako, że większość będzie robić go pierwszy raz najlepiej poprosić o nią w piekarni, do nie dodajemy:
- 1 szklankę mąki żytniej
- 1 szklankę wody
wszystko należy dokładnie wymieszać i pozostawić na noc.

Rano dodajemy:
- 1 kg mąki wrocławskiej lub innej pszennej,
- 2 płaskie łyżki soli,
- 3,5 szklanki wody,
- 3/4 szklanki otrąb pszennych,
- 3/4 szklanki siemienia lnianego,
- 3/4 szklanki słonecznika (oczywiście łuskanego :D )
- 2dkg drożdży,
- 2 łyżeczki cukru

Wymieszać wszystko i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć 1 garść zakwasu ( to jest ta tzw. bułeczka zakwasu) do lodówki ( w lodówce można trzymać przez 1 miesiąc) Resztę ciasta zagnieść i włożyć do 2 foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzać piec do temp. 150-170 stopni, włożyć chleb na 15 minut następnie zwiększyć tempoeraturę do 200 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z pieca posmarować górę wodą - skórka będzie błyszcząca. Wyjąć chleb z foremek i ułożyć do góry nogami na 10 minut.

Smacznego!!!

P.S. Jeżeli to kogoś interesuje to zakwas można zrobić samemu, wujek Google pomoże ;)

Re: Chleb według Dietykona

PostWysłany: 21 Paź 2011, 16:30
przez dietykon
100_55570.JPG
100_55570.JPG (29.95 KiB) Obejrzany 3533 razy



35 KB to stanowczo za mało żeby coś było widać ale może jednak?

Re: Chleb według Dietykona

PostWysłany: 21 Paź 2011, 17:41
przez kontra
Zawsze robiłam chleb albo z zakwasem albo z drożdżami. Muszę spróbowac wersji mieszanej.

Re: Chleb według Dietykona

PostWysłany: 22 Paź 2011, 11:42
przez dietykon
Smak jak na zakwasie a rośnie jak na drożdżach :D spróbuj koniecznie tylko duże naczynie musisz mieć żeby nie wyszedł z niego ;)

Re: Chleb według Dietykona

PostWysłany: 11 Lip 2013, 06:51
przez rabika
rózne resztki pieczonego lub gotowanego mięsa
Kaszę ugotowac w posolonej wodzie na półmiękko. Cebulę pokroic w kostkę, zrumienic, dołożyc do gorącej kaszy.
Kapustę napłukac, odcisnąc. Mięso, w ilości mniej więcej równej ilości ugotowanej kaszy, pokrajac w kostkę. Można również użyc przesmażonego mielonego mięsa a nawet wędliny, albo wszystkiego po troszku. Mięso dołożyc do kaszy z cebulą. Naczynie do zapiekania( z pokrywką) wysmarowac tłuszczem, położyc warstwę kapusty, lekko posolic i popieprzyc, na to kaszę z mięsem i znów kapustę, sół i pieprz. Przykryc i wstawic do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz.





actual tests http://actualtests.com/
actualtests a+ book actualtests a+ book
actualtests network+ book actualtests network+ book
actualtests security+ book actualtests security+ book

Re: Chleb według Dietykona

PostWysłany: 24 Sie 2013, 15:32
przez serduszkowa
[quote="rabika"]rózne resztki pieczonego lub gotowanego mięsa
Kaszę ugotowac w posolonej wodzie na półmiękko. Cebulę pokroic w kostkę, zrumienic, dołożyc do gorącej kaszy.
Kapustę napłukac, odcisnąc. Mięso, w ilości mniej więcej równej ilości ugotowanej kaszy, pokrajac w kostkę. Można również użyc przesmażonego mielonego mięsa a nawet wędliny, albo wszystkiego po troszku. Mięso dołożyc do kaszy z cebulą. Naczynie do zapiekania( z pokrywką) wysmarowac tłuszczem, położyc warstwę kapusty, lekko posolic i popieprzyc, na to kaszę z mięsem i znów kapustę, sół i pieprz. Przykryc i wstawic do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz.



zainspirowało mnie to :) szkoda, że nie ma zdjęć.

______________________________________
ćwiczenia na pamięć online

Re: Chleb według Dietykona

PostWysłany: 22 Wrz 2013, 13:42
przez kremowa00
ciekawy przepis, może kiedyś spróbuję :)