Forum Diety Proteinowej   

Forum dietetyczne strony na temat diety proteinowej


  • Reklamy

Faszerowana pierś z kurczaka

Przepisy na dania z drobiu

Faszerowana pierś z kurczaka

Postprzez bakteryja » 23 Kwi 2011, 12:42

Mój pierwszy pomysł - nic nadzwyczajnego, ale może komuś się spodoba taka idea :)

Składniki:
pierś z kurczaka (ilość wg upodobań, mi wystarcza jedna)
ser zółty niskotłuszczowy ( najlepiej ten 20%)
pieczarki (na jedna pierś wystarczą ze 3-4 sztuki)
przyprawy
wykałaczki

Zatem najpierw obieramy pieczarki, które nastepnie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka lub patelnię i podsmażamy na delikatnym ogniu, czekając aż pieczarki puszczą sok - jeśli ktoś lubi to doprawiamy pieczarki troszkę jakąś wegetą czy czyms w tym stylu (ja unikam). Jak już puszczą sok, to dusimy troszkę te pieczarki (jeżli ktos lubi to można je poddusic z cebulką). Teraz przygotowujemy pierś, trzeba uważać żeby jej nie rozciąć na wylot. Robimy w piersi taka małą kieszonkę do której wkładamy napierw nieduży kawałek plasterka sera, a następnie nadziewamy farszem pieczarkowym. Zamykamy taka kieszonkę wykałaczkami, lub czym tam akurat pod ręka macie i przyprawiamy z wierzchu mięsko. Taką pierś wkładamy do piekarnika na 180 stopni na jakieś 30-40 minut. Ważne, by przy faszerowaniu pierwsze włożyć ser, a potem farsz pieczarkowy, gdyż w odwrotnej kombinacji wykałaczki sa za słabe i ser wycieka z piersi. Na chwile przed wyciągnięciem piersi mozna sobie z wierzchu posypać pierś resztą sera (40g dzienna dozwolona porcja w przypadku sera 20%) i przytrzymać, żeby delikatnie się przypiekl na piersi, tak jakieś 2- 3 minutki - trzeba obserwować.
I taka pierś wsuwamy sobie z jakąś sałatką warzywną, sosem czosnkowym bądź czymkolwiek na co ma Cie w danej chwili ochotę - oczywiście co dozwolone.

Smacznego.
IMG_2359.JPG
IMG_2359.JPG (21.59 KiB) Obejrzany 2995 razy

IMG_2362.JPG
IMG_2362.JPG (23.56 KiB) Obejrzany 2995 razy
Image

Faza I - 17.01-20.01 (2,4kg)
Faza II 21.01 - 10.06
Faza III 11.06 -


6 weidera - ukończona pomyślnie :)
bakteryja
OBSERWATOR
OBSERWATOR
 
Posty: 92
Rejestracja: 15 Sty 2011, 17:40
Miejscowość: Galway

Reklamy

Re: Faszerowana pierś z kurczaka

Postprzez Kinga121271 » 12 Cze 2011, 19:45

Też miałam taki pomysł na pierś z kurczaka :) Tylko bez sera, bo na razie jadam sporadycznie.
Image
FAZA I: 01.02.2011 - 05.02.2011 - 3,8 kg
FAZA II: 06.02.2011 - 06.05.2011 - 3/3 - 12,5 kg
FAZA III 07.05.2011 - 13.10.2011

faza IV powrót 11 kg :(
Od 01.01.2012. powrót na fazę II i ponowny start diety
Image
Kinga121271
BYWALEC
BYWALEC
 
Posty: 159
Rejestracja: 08 Mar 2011, 17:21

Re: Faszerowana pierś z kurczaka

Postprzez kokalka » 27 Gru 2019, 16:34

Ostatnio czytałem o tym tutaj: http://pingulingo.pl
kokalka
ZADOMOWIONY
ZADOMOWIONY
 
Posty: 439
Rejestracja: 11 Mar 2019, 19:00



  • Reklamy

Wróć do Dania z drobiu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

  • Reklamy
cron