Forum Diety Proteinowej   

Forum dietetyczne strony na temat diety proteinowej


  • Reklamy

BARSZCZ CZERWONY

Przepisy na potrawy bożonarodzeniowe zgodne z dietą Dukana. Moderatorka: MadziaRa

BARSZCZ CZERWONY

Postprzez Kacperkowa » 15 Lis 2010, 20:49

Przepis z innego forum jeszcze go nie próbowałam , ale to niedługo zrobię ;)

Składniki

1 pierś z kurczaka
2-3 skrzydełka b/z skórki
2 marchewki
1 pietruszka
0/5 selerka
mały por
3-4 buraki
sół, pieprz (ew. kostka rosołowa)
sok z cytryny

Wykonanie

Z miesa i włoszczyzny ugotowac lekki rosołek. Doprawic do smaku. Wyjąc mięso. Buraki obrac i pokroic w plastry. Dodac do rosołku i gotowac do miękkości. Po ugotowaniu doprawic cytrynką. Odcedzic na durszlaku. Przecedzony barszczyk wlac do wazy i podawac do uszek, pierogów z grzybami lub do krokietów.
Smacznego. :D
Image
FI od 20.09 do 23.09.2010r.- 4dni -3 kg
FII od 24.09 .1/1.do 29.01.2011r. -16 kg
F III łagodna I Etap 63dni od 30.01do 02.04.2011r.- TRWA
Kacperkowa
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
 
Posty: 291
Rejestracja: 21 Wrz 2010, 23:29
Miejscowość: Dolny Sląsk

Reklamy

Re: BARSZCZ CZERWONY

Postprzez mikulka » 15 Lis 2010, 22:50

Kacperkowa napisał(a):Przepis z innego forum jeszcze go nie próbowałam , ale to niedługo zrobię ;)

Składniki

1 pierś z kurczaka
2-3 skrzydełka b/z skórki
Z miesa i włoszczyzny ugotowac lekki rosołek. Doprawic do smaku. Wyjąc mięso. Buraki obrac i pokroic w plastry. Dodac do rosołku i gotowac do miękkości. Po ugotowaniu doprawic cytrynką. Odcedzic na durszlaku. Przecedzony barszczyk wlac do wazy i podawac do uszek, pierogów z grzybami lub do krokietów.
Smacznego. :D


Ten barszczyk to nie jest postny raczej ;)
mikulka
POCZĄTKUJĄCY
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 28
Rejestracja: 08 Paź 2010, 12:32

Re: BARSZCZ CZERWONY

Postprzez Kacperkowa » 16 Lis 2010, 18:11

Tak, raczej nie jest postny, ale jak wiesz mięsko można już kuszac nawet w Wigilie, ale tak na poważnie ja robiłam b/z mieska w ostatnią wigilę, ale dodawałam barszczyki błyskawiczne z winiar (bardzo lubiłam ich zapach i smak), a teraz trzeba będzie jakos go zastąpic ;)
Image
FI od 20.09 do 23.09.2010r.- 4dni -3 kg
FII od 24.09 .1/1.do 29.01.2011r. -16 kg
F III łagodna I Etap 63dni od 30.01do 02.04.2011r.- TRWA
Kacperkowa
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
 
Posty: 291
Rejestracja: 21 Wrz 2010, 23:29
Miejscowość: Dolny Sląsk

Re: BARSZCZ CZERWONY

Postprzez mikulka » 16 Lis 2010, 18:53

Kacperkowa napisał(a):Tak, raczej nie jest postny, ale jak wiesz mięsko można już kuszac nawet w Wigilie, ale tak na poważnie ja robiłam b/z mieska w ostatnią wigilę, ale dodawałam barszczyki błyskawiczne z winiar (bardzo lubiłam ich zapach i smak), a teraz trzeba będzie jakos go zastąpic ;)

Podam Ci przepis na barszcz mojej Mamy-w/g mnie lepszy niż Winiar :)
duża włoszczyzna
2,5 kg buraków
1-2 cebule
cytryna albo i 2
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, goździki całe
sól ew odrobinę sosu sojowego do smaku
ew kilka suszonych grzybów

jeśli z grzybami to je namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody
włoszczyznę i buraki obrać, odłożyć 2-3 spore buraki, resztę pokroić w kawałki i ugotować wywar z dodatkiem przypraw
odłożone buraki zetrzeć na bardzo drobnej tarce, posłodzić i dodać wyciśnięty sok z całej cytryny, odstawić
Przecedzić wywar, połączyć z grzybowym,grzyby można wykorzystać np do uszek, dodać tarte buraki, doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć żeby nie stracił kolorku, ewentualnie dokwasić cytryną(moja rodzina niedietowa używa octu z domowych śliwek w occie, jest słodko-winny) i doprawić pieprzem , ma być pikantn0-korzenny.
Porcja na średniej wielkości garnek barszczu. Można znowu przed podawaniem odcedzić starte buraczki jeśli przeszkadzają. Najlepiej zrobić dzień wcześniej-jak postoi nabiera "głębi".
Smacznego-jak jest prawdziwa zima to taki barszczyk rozgrzewa jak herbatka z prądem :)
mikulka
POCZĄTKUJĄCY
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 28
Rejestracja: 08 Paź 2010, 12:32

Re: BARSZCZ CZERWONY

Postprzez Kacperkowa » 20 Lis 2010, 00:56

Dziekuję mikulka :D
Image
FI od 20.09 do 23.09.2010r.- 4dni -3 kg
FII od 24.09 .1/1.do 29.01.2011r. -16 kg
F III łagodna I Etap 63dni od 30.01do 02.04.2011r.- TRWA
Kacperkowa
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
 
Posty: 291
Rejestracja: 21 Wrz 2010, 23:29
Miejscowość: Dolny Sląsk

Re: BARSZCZ CZERWONY

Postprzez LillianDM » 22 Lis 2010, 15:20

no mikulka ten barszczyk to tak faktycznie dukanowski :) dodaję go do listy potraw na święta :)
Image
LillianDM
POCZĄTKUJĄCY
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 45
Rejestracja: 15 Lis 2010, 15:00
Miejscowość: R-k

Re: BARSZCZ CZERWONY

Postprzez Ania6137 » 04 Gru 2010, 14:34

mikulka napisał(a):
Kacperkowa napisał(a):Przepis z innego forum jeszcze go nie próbowałam , ale to niedługo zrobię ;)

Składniki

1 pierś z kurczaka
2-3 skrzydełka b/z skórki
Z miesa i włoszczyzny ugotowac lekki rosołek. Doprawic do smaku. Wyjąc mięso. Buraki obrac i pokroic w plastry. Dodac do rosołku i gotowac do miękkości. Po ugotowaniu doprawic cytrynką. Odcedzic na durszlaku. Przecedzony barszczyk wlac do wazy i podawac do uszek, pierogów z grzybami lub do krokietów.
Smacznego. :D


Ten barszczyk to nie jest postny raczej ;)

Barszczyk jest całkiem ok i jak najbardziej postny byle by z odtłuszczoną kostką rosołową a tak ogólnie to może być bez kostki,można ją zastąpić vegetą lub kucharkiem ;)
start 74 kg-finał 56,4
Faza I 16.08.10 3 kg mniej
Faza II 26.08.10-15.01.2011 14,6 kg mniej
Faza III 15.01.2011-4.07.2011

Powrót po mięsiącu IV fazy z wagą 62,5
Cel-55kg

Faza I 3.08.11-2 kg mniej
Faza II 5.08.11-Trwa
Awatar użytkownika
Ania6137
TWARDZIEL FORUMOWY
TWARDZIEL FORUMOWY
 
Posty: 1581
Rejestracja: 17 Wrz 2010, 19:36
Miejscowość: Weeze Niemcy

Re: BARSZCZ CZERWONY

Postprzez E-Day » 10 Gru 2010, 23:26

Świąteczny barszcz robię tak:
najpierw kiszę buraki. Zlewam sok.
W garnku gotuję ok. 1 kg buraków, potartych na grubo albo poszatkowanych i zalanych niezbyt dużą ilością wody. Do gotowania dodaję ze dwa listki laurowe, kilka kulek jałowca i ziela angielskiego. Kiedy już się te buraki wygotują, odcedzam wywar. Do wywaru dodaję wywar z gotowania suszonych grzybów (grzyby idą do uszek). Zmniejszam gaz do minimum, dodaję dość sporo soku z kiszonych buraków i teraz jest czas na doprawianie. Doprawiam czosnkiem, pieprzem, solą, odrobiną cukru, ewentualnie musnę przyprawami ziołowymi (tak bardziej eksperymentalnie). Jeśli potrzebuję więcej kwaśności, używam balsamico albo naszego regionalnego produktu - dodaję nieco zalewy z buraczków marynowanych Rolnika.
Po dodaniu soku z kiszonych buraków lepiej nie gotować barszczu zbyt intensywnie. Staram się go podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania
Mój barszcz jest więc czysty, ciemny, intensywny w kolorze i smaku, z wyraźnym akcentem leśnych grzybów, pieprzu i czosnku. Przepis swój początek miał u mojej Mamy, ale potem go modyfikowałam i poprawiałam. Sama kiszę buraki odkąd kiedyś schrzaniłam barszcz kiepskim koncentratem :evil: .
What's mind? No matter. What's matter? Never mind.
Awatar użytkownika
E-Day
STARSZYZNA FORUMOWA
STARSZYZNA FORUMOWA
 
Posty: 3065
Rejestracja: 14 Lis 2010, 13:46
Miejscowość: Mikołów

Re: BARSZCZ CZERWONY

Postprzez karmelka » 10 Gru 2010, 23:32

Robię podobnie . Mój barszczyk po ugotowaniu musi sobie dobę postać i się wszystkim przegryźć , podgrzewam kilka razy , po czym już tylko na samym końcu doprawiam ;)
Image
Awatar użytkownika
karmelka
TWARDZIEL FORUMOWY
TWARDZIEL FORUMOWY
 
Posty: 1406
Rejestracja: 05 Paź 2010, 15:33

Re: BARSZCZ CZERWONY

Postprzez E-Day » 10 Gru 2010, 23:40

O, dobry podajesz pomysł. W tym roku więc zrobię barszczyk wcześniej, coby miał czas na gryzienie się :mrgreen: !
What's mind? No matter. What's matter? Never mind.
Awatar użytkownika
E-Day
STARSZYZNA FORUMOWA
STARSZYZNA FORUMOWA
 
Posty: 3065
Rejestracja: 14 Lis 2010, 13:46
Miejscowość: Mikołów

Następna


  • Reklamy

Wróć do Przepisy Świąteczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

  • Reklamy
cron