Forum Diety Proteinowej   

Forum dietetyczne strony na temat diety proteinowej


  • Reklamy

Ciasta na świąteczny stół

Przepisy na potrawy bożonarodzeniowe zgodne z dietą Dukana. Moderatorka: MadziaRa

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez Ratowniczka 22 » 16 Gru 2010, 12:55

Cieszę się że murzynek smakuje :) podaje przepisy na nastepne ciacha ;) smacznego dziewczynki < i panowie jesli takowi są > :)
Torcik jogurtowy z kolorowymi galaretkami

składniki: 3 duze opakowania gęstego jogurtu naturalnego np Pilos z lidla, 50 dag zmielonego chudego twarogu, 1 cytryna, 4 łyzki żelatyny, 3 herbatki owoceowe: wiśniowa, malinowa, i pomaranczowa ( ewentualnie czarna porzeczka) na każdą galaretke po 3 łyzki zelatyny 2,5 łyżki stołowe słodziku w płynie ( ale radze próbować mase i wedle doznań zmniejszyc lub zwiekszyc dawke)

herbatki zaparzyc w 3 naczynkach tak 300 ml i dodawac do każdej po 3 łyzki zelatyny i 8 tabletek slodzika. kiedy zastygną kroimy je w kostke. Cytryne polewamy wrzącą wodą, obieramy skórkę i wyrzynamy sok. żelatynę moczymy, kiedy spęcznieje nalezy ją rozpuscic na malym płomieniu stale mieszajac. twarozek ucieramy na gładko, mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyzką słodzika. 1,5 łyzki dodajemy do dwoch jogurtów naturalnych, mieszamy i łączymy jogurty z żelatyną. Dodajemy twarożek i mieszamy ( wtedy probojemy czy wystarczająco słodkie) następnie dodajemy nasze 3 galaretki pokrojone w kosteczkę. Mieszamy i odrazu wylewamy masę do tortownicy. Wierzch wyrównujemy wstawiamy na 4 godzinki do lodówki :)
Ratowniczka 22
BYWALEC
BYWALEC
 
Posty: 133
Rejestracja: 28 Wrz 2010, 06:27

Reklamy

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez koala » 18 Gru 2010, 10:58

Rolada świąteczna

Ze anglojęzycznej strony Dukana: Christmas swiss roll zdjecie: http://media.regimedukan.com/site/en//c ... s_roll.jpg
czas przygotowania: 5min, pieczenie: 15min, porcje: 2
Składniki:

2 łyżki otrąb pszennych
4 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka skrobii kukrydzianej
4 łyżki słodziku (wiadomo, trzeba sprawdzać wg własnego widzimisię)
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
2 jajka
3 łyżki niskotłuszczowego serka (cream cheese, homo)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Nutella (swoją drogą fajnie się u niego nazywa, Dudutella :) )
składniki znane, ale przepiszę, co on tam podaje, bo jest bez mleka w proszku:
1 żółtko
1 łyżeczka niskotłuszczowego kakao
1 łyżka niskotłuszczowego serka (homo?)
2 łyżki słodziku
aromat orzechowy (widział go ktokolwiek?)

wracając do rolady:
Rozgrzać piekarnik do 200 st C,
Połączyć wszystkie składniki na roladę, rozsmarować ciasto na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze, piec ok 15min. Wyjąć z piekarnika, delikatnie usunąć z papieru, tak żeby nie uszkodzić ciasta. Położyć na gładkiej powierzchi, usunąć przypalone fragmenty, posmarować Dudutellą i delikatnie zwinąć. Można posmarować również po wierzchu.
koala
POCZĄTKUJĄCY
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 22
Rejestracja: 17 Lis 2010, 16:46

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez E-Day » 19 Gru 2010, 21:41

Potrzebuję pomocy dobrej duszy.
Chcę upiec piernik po dukańsku, ale ma wyjść, i to tak, aby reszta rodziny bez kaprysów jadła. Niby przepis jest jasny i porządny, ale jak zaczynam analizować, to mam wątpliwości. Np. czy jajka całe dodać, czy osobno żółtka, a białka na pianę? I czy są jakieś pułapki, które muszę ominąć?
W charakterze słodziku użyję tagatozy.
Zastanawiam się jeszcze nad jakimiś innymi drobnymi ciasteczkami, takimi malutkimi i pyszniutkimi. Nie mam czasu w tym tygodniu na eksperymenty :(, liczę na podsunięcie jakiegoś pomysłu.
Normalnie piekę ciasta, i nawet jakoś przyzwoicie mi wychodzą, ale to są ciasta normalne (mąka, cukier, mak, migdały, masło...). Pieczenie po dukańsku to dla mnie ziemia nieznana, a nie chcę dać d... przy wypiekach na te święta.
What's mind? No matter. What's matter? Never mind.
Awatar użytkownika
E-Day
STARSZYZNA FORUMOWA
STARSZYZNA FORUMOWA
 
Posty: 3065
Rejestracja: 14 Lis 2010, 13:46
Miejscowość: Mikołów

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez bartus » 20 Gru 2010, 12:44

Długo mnie nie było na forum /siła wyższa/
pytano czy do ciasta buraczanego kawa prawdziwa ,tak prawdziwa mielona.
bartus
OBSERWATOR
OBSERWATOR
 
Posty: 62
Rejestracja: 17 Wrz 2010, 10:34

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez Marta38 » 20 Gru 2010, 16:01

mam pytanie, czy ktoś robił piernika z marchewką ? mi wyszedl jakiś gorzki i niesmaczny
Image
zaczęłam 01.11.10
Awatar użytkownika
Marta38
STARSZYZNA FORUMOWA
STARSZYZNA FORUMOWA
 
Posty: 2681
Rejestracja: 16 Gru 2010, 20:33

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez klara7914 » 22 Gru 2010, 14:37

Ratowniczka 22 napisał(a):PIERNIK

8 łyżek stołowych otrąb owsianych
4 łyżki stołowe otrąb pszennych
2 łyżki stołowe odtłuszczonego mleka w proszku
1 torebka proszku do pieczenia
6 łyżek stołowych beztłuszczowego biełego serka najlepiej homogenizowany
3 jajka + 3 białka
2 łyżki stołowe mieszanki przypraw do piernika (cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, imbir, goździki)
2 łyżki stołowe słodziku w płynie
2 łyżki kakao odtłuszczonego

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

W misce wymieszać otręby , mleko w proszku i proszek do pieczenia. Dodać biały serek, dokładnie mieszając, następnie dodać całe jajka i 3 białka. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przyprawy i słodzik.
Wlać do żaroodpornego naczynia, wyłozonego aluminium
Piec w piekarniku 45 minut. Sprawdzić, czy piernik jest gotowy zagłębiając w nim wykałaczke lub zapałke ;)

Ten piernik jest doskonały, wielkie pokłony za ten przepis, po prostu niebo w gębie :D
Tak było w 2010 roku
Image

Tak jest teraz
FAZA I: 04.01.2015 -09.01.2015 = -3.2 kg;
FAZA II:10.01.2015-

Image
klara7914
ZADOMOWIONY
ZADOMOWIONY
 
Posty: 529
Rejestracja: 06 Paź 2010, 08:38

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez Mama Andzi » 23 Gru 2010, 15:14

Hej dziewczyny:) A czy ten piernik można po prostu upiec w blaszce wylozonej papierem, czy lepiej w zaroodpornym - bo nigdy nie pieklam w zaroodpornym wylozonym aluminium...
Image
Awatar użytkownika
Mama Andzi
BYWALEC
BYWALEC
 
Posty: 171
Rejestracja: 19 Lis 2010, 09:23
Miejscowość: Wałbrzych

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez dietykon » 25 Gru 2010, 20:51

100_4692_1.JPG
Ciacho :-)
100_4692_1.JPG (40.2 KiB) Obejrzany 2040 razy


A to moje cicho! Nie lubię kombinacji artystycznych wolę prostotę! ;)
Image
F1 28.09.10-03.10.10(-4 kg)
F2 04.10.10-23.12.10(-16,6)
F3 24.12.10-18.07.11
Image9705834 https://dietykon.wordpress.com
Awatar użytkownika
dietykon
MANIAK FORUMOWY
MANIAK FORUMOWY
 
Posty: 1150
Rejestracja: 04 Paź 2010, 08:45

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez Ruda2108 » 25 Gru 2010, 21:00

ciastko faktycznie proste :lol:
a jak smakowało?
Ruda2108
STARSZYZNA FORUMOWA
STARSZYZNA FORUMOWA
 
Posty: 6893
Rejestracja: 03 Wrz 2010, 19:53

Re: Ciasta na świąteczny stół

Postprzez dietykon » 25 Gru 2010, 21:03

Jeszcze całego nie zjadłem dopiero 4 kawałki :D Muszę jednak przyznać, że ptasie mleczko w wersji kawowej jest nawet lepsze od mojego malinowego!
Image
F1 28.09.10-03.10.10(-4 kg)
F2 04.10.10-23.12.10(-16,6)
F3 24.12.10-18.07.11
Image9705834 https://dietykon.wordpress.com
Awatar użytkownika
dietykon
MANIAK FORUMOWY
MANIAK FORUMOWY
 
Posty: 1150
Rejestracja: 04 Paź 2010, 08:45

PoprzedniaNastępna


  • Reklamy

Wróć do Przepisy Świąteczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

  • Reklamy
cron