Forum Diety Proteinowej   

Forum dietetyczne strony na temat diety proteinowej


  • Reklamy

Dziczyzna

Produkty dozwolone i zabronione fazy II

Re: Dziczyzna

Postprzez Guusia » 09 Sty 2011, 21:34

Dziewczyny mnie też to nurtuje, to tzn. dziczyzna. Dokładniej chodzi mi o mięso z dzika.
Te mięsko jest chude, zawiera mało tłuszczu, nie pedzone sztuczie, co za tym idzie zdrowe. Kurcze uwielbiam dziczyzne:( mam w zamrazalniku dużo mięska z dzika, i nie wiem czy mogę jesc, upiekłabym sobie cosik dobrego. Już mam dosc kurczaków, i ryb, a to dopiero początek.
może napisac do Dukana i się zapytac :D :lol: :lol: :lol: hahhaha
Waga w ciąży 98kg :(
po 90 :(
na mż -12 kg -78 kg i więcej się nie dało

Dukan:

Image
Start : 1.01.2011
I faza- -3,3 kg
II faza- trwa....


I jest 5 z przodu :)))
zastój ( chyba) pokonany :D mam nadzieje ze jednak nie "chyba"
Guusia
OBSERWATOR
OBSERWATOR
 
Posty: 61
Rejestracja: 29 Gru 2010, 19:04

Reklamy

Re: Dziczyzna

Postprzez anoolek » 09 Sty 2011, 21:40

Guusia,
sądzę, ze możesz spokojnie zjeść tego dzika:) Ja również miałam wątpliwości, ale poczytałam na temat dziczyzny (podawałam parę postów temu linki) i już nie mogę się doczekać na pieczeń z dzika (czekam na dostawę dzika)
Tak więc pozostaje mi życzyć Ci smacznego..:)
anoolek
 

Re: Dziczyzna

Postprzez Guusia » 09 Sty 2011, 22:00

anoolek dzięki za odpowiedź :P no nic zostaje mi rozmrozenie i marynowanie. Jeszcze jedno pytanie jakie miesko ( która częsc) bedzie odpowiednia? szynka,schab, polędwica?,bo karkówka chyba raczej nie. Kurcze nie znam się noooo..... zrobie sobie gulasz też, podsamze miesko bez tłuszczu i udusze z marchwia i cebulką, papryką, chyba na II faze będzie się nadawac, ale to za kilka dni, żeby przy rozrażaniu skruszało, a to troche trwa. no i teraz, kwestia przypraw, użyałam przeważnie delikat, ale na dietkę niodpowiedni,, muszę cos wymyślec zeby miał sma taki sosik.
Waga w ciąży 98kg :(
po 90 :(
na mż -12 kg -78 kg i więcej się nie dało

Dukan:

Image
Start : 1.01.2011
I faza- -3,3 kg
II faza- trwa....


I jest 5 z przodu :)))
zastój ( chyba) pokonany :D mam nadzieje ze jednak nie "chyba"
Guusia
OBSERWATOR
OBSERWATOR
 
Posty: 61
Rejestracja: 29 Gru 2010, 19:04

Re: Dziczyzna

Postprzez anoolek » 09 Sty 2011, 22:04

Guusia,
jesli chodzi o części to wybieraj te najchudsze...a jeśli idzie o przyprawy, to już kwestia smaku...Najlepiej nie korzystać z gotowych mieszanek, ale samemu dobrać przyprawy i zioła.. Czasem warto dać się ponieść kulinarnej fantazji...:)
Powodzenia
anoolek
 

Re: Dziczyzna

Postprzez Guusia » 09 Sty 2011, 22:08

w tym właśnie problem że jak ja patrze na mięsko z dzika to nigdzie tam nie widze tłuszczu, w karkówce tylko te białe nity, tylko że ja jestem jedno wielkie antytalencie kulinarne i po prostu się nie znam, wcześniej jadłam dzika i nie zwracałam na tłuste uwagi, tylko ze dla mnie tłuste tzn. te białe tłuste częsci, jakas słonina, a ile tego tłuszczu w samym miesie? tego ocenic nie umiem. a z przyprawami dam rade:) pokomibuje i będzie ok
Waga w ciąży 98kg :(
po 90 :(
na mż -12 kg -78 kg i więcej się nie dało

Dukan:

Image
Start : 1.01.2011
I faza- -3,3 kg
II faza- trwa....


I jest 5 z przodu :)))
zastój ( chyba) pokonany :D mam nadzieje ze jednak nie "chyba"
Guusia
OBSERWATOR
OBSERWATOR
 
Posty: 61
Rejestracja: 29 Gru 2010, 19:04

Re: Dziczyzna

Postprzez anoolek » 09 Sty 2011, 22:14

Guusia napisał(a):w tym właśnie problem że jak ja patrze na mięsko z dzika to nigdzie tam nie widze tłuszczu..(...) z przyprawami dam rade:) pokomibuje i będzie ok


zanim ja doczekam się swojego dzika...to TY na pewno już dasz radę, i dojdziesz do perfekcji w przyrządzaniu owego..:) a póki co..muszę obejść się smakiem..
anoolek
 

Re: Dziczyzna

Postprzez launica1 » 20 Sty 2011, 22:43

Genialnie! Można jeść dziczyznę!
A więc polecam w warzywach. Robiłam w ten sposób zarówno dzika jak i sarninę. Dobrze wybrać chude części- polędwiczki, schab. W moim przypadku sarnina to był akurat udziec, ale wierzcie mi- chudziutkie to jak nic. No więc:
Składniki:
Mięsko,
1 szkl. bulionu warzywnego
1 szkl. białego wytrawnego wina (spokojnie- podlewamy przy pieczeniu, alkohol odparowuje i nic nam nie grozi)
sól
pieprz

Marynata (marynowanie jest ekstremalnie ważne! u mnie trwało 3 dni. dziczyzna lubi poleżeć w marynatach. plus dobrze jest ją przemrozić przed przygotowaniem, jakieś min 5 dni, jeśli robi się świeżą, ciut dziwnie woni ;) ):
3 cebule
kawałek łodygi pora
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera 3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela ang.
kilka ziaren jałowca
3 liście laurowe
po 1 łyżeczce rozmarynu,estragonu, świeżo zmielonego pieprzu
ok 2 łyżeczki soli
1/2 szkl. bulionu warzywnego

Pietruszki, marchewki+seler zetrzec na tarce-duże oczka.Cebule, por pokroić , czosnek posiekać drobno.Liście laur. i ziele skruszyć/rozdrobnić. Wymieszać z bulionem wszystkie składniki marynaty. Obłożyć tym wszystkim mięsko i do lodówki na 2-3 dni- w czasie marynowania kilkakrotnie przemieszać wszystko (warzywka).
Mięso umieścić w brytfance , obłożyć warzywami z marynaty i podlać bulionem. Piec 15 min w 230 stopniach a potem zmniejszyć temp. do ok 170 stop. i piec 1,5 godz. W połowie pieczenia podlać winem. Na koniec zostawić w piekarniku do lekkiego przestygnięcia.
Jest pyszne i na ciepło i na zimno. Ja pozostałość poza mięsem (upieczone warzywa i powstały w pieczeniu wywar) miksuję blenderem i robi się z tego pyszny sos! Konsystencja i kolor dziwne, ale smak. wyborny! Smacznego ;)
Image
I faza: 02.03-05.03.2011 - 2 kg
II faza: 06.03.2011- trwa
Awatar użytkownika
launica1
POCZĄTKUJĄCY
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 31
Rejestracja: 19 Sty 2011, 20:49
Miejscowość: Pomorze

Re: Dziczyzna

Postprzez martynka023 » 21 Sty 2011, 15:58

Tak...mój mąż dziś przyniósł do domku kozła -czyli będzie pyszna sarnina do jedzenia dla żonki :) też się zastanawiałam czy mogę- jednak mąż powiedział ,że to baaaardzo chudziutkie mięsko i cała sarna specjalnie dla mnie hahaha :lol:
[url=http://straznik.dieta.pl/]Image

Start 17.01.2011r
Faza I -0,7kg ( 3 dni)

Faza II od 20.01.2011r -trwa
Awatar użytkownika
martynka023
POCZĄTKUJĄCY
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 18
Rejestracja: 16 Sty 2011, 16:23

Re: Dziczyzna

Postprzez launica1 » 23 Sty 2011, 01:54

martynka023 napisał(a):Tak...mój mąż dziś przyniósł do domku kozła -czyli będzie pyszna sarnina do jedzenia dla żonki :) też się zastanawiałam czy mogę- jednak mąż powiedział ,że to baaaardzo chudziutkie mięsko i cała sarna specjalnie dla mnie hahaha :lol:


Mój dziś wrócił ze zbiorówki z medalem... król pudlarzy :lol: dobrze, że mam mięska w zapasie.
Image
I faza: 02.03-05.03.2011 - 2 kg
II faza: 06.03.2011- trwa
Awatar użytkownika
launica1
POCZĄTKUJĄCY
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 31
Rejestracja: 19 Sty 2011, 20:49
Miejscowość: Pomorze

Re: Dziczyzna

Postprzez kontra » 16 Wrz 2011, 08:06

A jak jest z dzikim ptactwem? Dostałam upolowane kaczki, wrzuciłam do zamrażarki i myślę. Wiem, że normalnych kaczek nie można, ale one są o wiele tłustsze...
Według tabeli kaczka - białko 13,5 , tłuszcz 28,9, dzika kaczka białko 22,7, tłuszcz 3,1 (a jak zdejmę skórę to będzie jeszcze mniej)
Image
kontra
OBSERWATOR
OBSERWATOR
 
Posty: 60
Rejestracja: 26 Sie 2011, 07:07

PoprzedniaNastępna


  • Reklamy

Wróć do Produkty dozwolone

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

  • Reklamy
cron