Forum Diety Proteinowej   

Forum dietetyczne strony na temat diety proteinowej


  • Reklamy

Obecny czas: 23 Paź 2014, 11:04

  • Forum
    Tematy
    Posty
    Ostatni post
  • Niezbędnik Diety
    Podstawowe informacje na temat diety proteinowej
    17 Tematy
    327 Posty
    Ostatni post przez backtotheearth Zobacz ostatni post
    13 Paź 2014, 16:44
  • Przedstawmy się
    Kilka słów o NAS, stosujących dietę proteinową lub dopiero zaczynających proteinową przygodę. Moderatorka: mahisna
    5 Tematy
    35402 Posty
    Ostatni post przez bercik327 Zobacz ostatni post
    09 Paź 2014, 19:56
  • Test diety proteinowej
    Test prezentujący ile możemy schudnąć i ile czasu nam to zajmie.
    7 Tematy
    628 Posty
    Ostatni post przez malina18 Zobacz ostatni post
    25 Maj 2014, 21:45
  • Media O Diecie Proteinowej
    Programy w TV, artykuły w gazetach oraz wszelkie informacje publikowane w mediach na temat diety proteinowej. Moderatorka: mahisna
    59 Tematy
    744 Posty
    Ostatni post przez ecardup@o2.pl Zobacz ostatni post
    28 Lis 2013, 11:53
  • Sport & Dieta
    Kategoria miłośników sportu, którzy stosują dietę proteinową. Moderator: ptaQ
    79 Tematy
    3913 Posty
    Ostatni post przez agusiaa Zobacz ostatni post
    Wczoraj, 11:19
  • Zdrowie
    Zdrowie i tematy zdrowotne związane ze stosowaniem diety proteinowej. Moderatorka: pasqda
    104 Tematy
    7337 Posty
    Ostatni post przez JoasiaBez Zobacz ostatni post
    13 Paź 2014, 14:02
  • Opinie
    Wnioski, poglądy i opinie osób praktykujących dietę. Moderatorka: Skadi
    33 Tematy
    4092 Posty
    Ostatni post przez JoasiaBez Zobacz ostatni post
    13 Paź 2014, 14:15
  • Produkty diety w sklepach
    Informacje w jakich sklepach można dostać określone produkty, które można spożywać na diecie proteinowej.
    124 Tematy
    6375 Posty
    Ostatni post przez EmKa* Zobacz ostatni post
    22 Lip 2014, 10:23
  • Galeria Mega Rezultatów Diety
    Niesamowite rezultaty stosowania diety proteinowej naszych forumowiczów.
    14 Tematy
    14 Posty
    Ostatni post przez admin Zobacz ostatni post
    19 Lut 2014, 12:33
  • Porady
    Tematy
    Posty
    Ostatni post
  • Porady - produkty spożywcze
    Pytania, odpowiedzi oraz porady związane z dozwolonymi produktami na diecie proteinowej. Moderatorka: mahisna
    368 Tematy
    12951 Posty
    Ostatni post przez loginkowa Zobacz ostatni post
    20 Paź 2014, 09:15
  • Porady - stosowanie diety proteinowej
    Pytania, odpowiedzi oraz porady związane ze stosowaniem diety proteinowej (etapy, rytm, zasady itd.). Moderatorka: Skadi
    155 Tematy
    19352 Posty
    Ostatni post przez sylwia69 Zobacz ostatni post
    21 Paź 2014, 17:30
  • Porady - nietypowe
    Pytania, odpowiedzi oraz porady związane z Dieta Dukana, ale nie dotyczące produktów spożywczych oraz stosowania diety. Moderatorka: Skadi
    104 Tematy
    6238 Posty
    Ostatni post przez mareckiovi Zobacz ostatni post
    Dzisiaj, 09:20
  • Faza uderzeniowa
    Pierwsza faza diety: atak czystymi proteinami (P). Moderator: ptaQ
    81 Tematy
    20219 Posty
    Ostatni post przez mleczko Zobacz ostatni post
    09 Paź 2014, 10:14
  • Faza naprzemienna
    Druga faza diety: równomierna utrata wagi dzięki proteinom spożywanym naprzemiennie z warzywami (PW). Moderator: ptaQ
    125 Tematy
    38613 Posty
    Ostatni post przez MagdaLenika Zobacz ostatni post
    07 Paź 2014, 08:25
  • Faza utrwalająca wagę
    Trzecia faza diety: utrwalenie osiągniętej wagi. Moderator: ptaQ
    61 Tematy
    10909 Posty
    Ostatni post przez Lena_28 Zobacz ostatni post
    24 Lip 2014, 16:56
  • Faza stabilizacji
    Czwarta faza diety: trwała stabilizacja. Moderator: ptaQ
    7 Tematy
    755 Posty
    Ostatni post przez dominisia1111 Zobacz ostatni post
    30 Sty 2014, 23:45
  • Forum
    Tematy
    Posty
    Ostatni post

Zaloguj się  •  Zarejestruj się



Tylko zarejestrowani użytkownicy forum mogą wysyłać wiadomości
ok dzieki za rade
zdecydowana2014
Dzisiaj, 05:21
np. 2 dni
Biedroneczka29
Wczoraj, 20:46
zdecydowana2014 , uderzeniówkę robimy tylko raz !!! , jeśli grzeszysz to nie wracaj znowu od początku idz dalej rytmem jakim szłaś lub zdór sobie same dni P
Biedroneczka29
Wczoraj, 20:45
a mam pytanko czy ty ćwiczysz ???
zdecydowana2014
Wczoraj, 05:06
helllo :) wczoraj już było dobrze ogarnełam się a kop w tyłek to był mega mega porządny :P nie martw się ja też mam dużą wage startową mi mniej więcej w miesiąc zeszło tyle samo teraz walcze o ten 1 kg żeby go się pozbyć i potem z górki będzie :) a i co ci powiem najlepszego to wypiłam wczoraj 1,5 l wody :P
zdecydowana2014
Wczoraj, 05:05
ze w ogole efekty widac. nie ladnie ze zgrzeszylas ale kopas w dupas i do przodu :) mnie na szczescie jeszcze nie skusilo do grzechu :)
kamusia178
21 Paź 2014, 22:34
kasia ja mam niedoczynnosc tarczycy biore leki. zdecydowana ja jutro mam miesiacznice dietowania. 8 kg mniej i 9 cm w pasie mniej. nie wiem czy to duzo czy malo. mam wysoka wage wyjsciowa, az wstyd sie przyznac wiec wydaje mi sie ze spadek powinien byc wiekszy ale mimo to ciesze sie ze w ogóle zgrzeszy
kamusia178
21 Paź 2014, 22:32
hej jest tu ktoś z niedoczynnością tarczycy?
Kasia025
21 Paź 2014, 11:48
hej powiem teraz prawde jak na spowiedzi zgrzeszyłam w sobote i w niedziele zjadłam zakazane weszłam wczoraj na wage patrze a tu kg wrócił spowrotem więc dało mi to pożądnego kopa w tyłek i dziś jeszcze raz zaczynam wszystyko od nowa 7 dni uderzeniówki od dziś ... byłam wczoraj wściekła sama na siebie no ale cóż ludzie uczą się na błędach i zamiast mieć - 8 kg mam - 7kg
zdecydowana2014
21 Paź 2014, 05:20
zdecydowana nie poddawaj sie badz dzielna :D
kamusia178
17 Paź 2014, 15:12
hejka :) tez mam jakis zastoj a na dniach warzywnych nawet ciut przybywa wagi. we wtorek sie waze po dniach proteinowych to zobaczymy czy cos ruszylo dalej... co do ruchu to u mnie brak czasu troche to utrudnia ale na codzien zyje w biegu wiec nadrabiam ;) brzuch mi zmalal czuje sie lzej czekam na dalsze efekty ;)
kamusia178
17 Paź 2014, 15:12
chyba potrzebuje wsparcia bo determinacja jest wielka
zdecydowana2014
16 Paź 2014, 05:54
a ja zaczełam troszkę świrować czuje się dobrze doskonale widze ile kg zleciało z wagi ale nie czuje i nie widze teo tzn czuje się dobrze ale nie wiem z kąd te kg zleciały czy wy też tak macie ???
zdecydowana2014
16 Paź 2014, 05:54
hello jak tam kamusia jak tam twoja waga ??? moja ma chyba chwilowe zatrzymanie bo nie pilnowałam wody przez ostatnie 6 dni musze się ogarnąć bo zbyt daleko zaszłam żeby to zepsuć ... ;/ ale w sobote będę ostro ćwiczyć żeby wejść w poniedziałek na wage i zobaczyć jak odleciał w niepamięć kolejny kg :) chociaż staram się być ciągle w ruchu :) Prosze opowiedz jak tobie to wychodzi :P wyśle ci później przepis na sernik :)
zdecydowana2014
16 Paź 2014, 05:50
a co do wody to ciezko sie przyzwyczaic do picia w takich ilosciach - musze sie pilnowac ;(
kamusia178
10 Paź 2014, 21:56
ZDECYDWANA dzieki kochana bardzo zaraz sobie to uporzadkuje i zabieram sie od jutra do testowania :)
kamusia178
10 Paź 2014, 21:55
MLECZKO CZESC :)
kamusia178
10 Paź 2014, 21:55
u mnie dziś mija 30 dni i -7,5 kg pamiętaj o wodzie ona bardzo dużo daje
zdecydowana2014
10 Paź 2014, 19:30
sorki że tak wszystko na raz ale masz tu mase przepisów :)
zdecydowana2014
10 Paź 2014, 19:28
Kotlety mielone inaczej Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna Faza II – Dania z mięsa mielonego Składniki: – małe opakowanie mięsa z indyka - jajko - mała cebula (opcjonalnie) - dwa ząbki czosnku - opakowanie mrożonego szpinaku liście - drobne otręby owsiane - sól, pieprz - gałka muszkatołowa - kapka maggi (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw rozmrozić szpinak, dokładnie odcisnąć wodę, następnie dosyć drobno go pokroić. Wrzucić do miski razem z mięsem mielonym, dodać do tego drobniutko posiekaną cebulę i czosnek, jajko, łyżkę otrębów i dokładnie wymieszać masę. Jeżeli masa będzie za bardzo luźna można dodać więcej otrębów. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, do smaku można dodać też trochę przyprawy maggi. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu. Najlepiej " nie za wielkie kotleciki. Smacznego! Dietetyczna zapiekanka z cukinii Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Dania z mięsa mielonego / Zapiekanki Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - około 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego - 1 cebula - 30 dag pieczarek - sól, pieprz - oregano - szczypta ostrej papryki Sposób przygotowania: Cukinię przekrajmy na pół, wydrążamy ze środka nasiona. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w cienkie plastry. Podpiekamy na patelni teflonowej lekko posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie wrzucamy do mięsa mielonego i doprawiamy według uznania. Na koniec faszerujemy cukinie i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 40 minut. Można do tego przygotować sos pomidorowy i polać nim cukinie po wyciągnięciu z piekarnika. Sałatka z tuńczyka i jajek Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Dania z ryb / Dania z jajek / Sałatki Składniki: - puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym - 4 jajka - pół selera - 5 marchewek - mała cebula - łyżka dietetycznego ketchupu (opcjonalnie) - lubczyk suszony - sól, pieprz Sposób przygotowania: Ugotować jajka. Marchewki i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową z kroplą oliwy z oliwek . Chwilę podsmażyć i później dodać ¼ wody. Gdy warzywa zmiękną i woda odparuje doprawić solą, pieprzem i lubczyk. Cebulę pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni z kroplą oliwy. W szklanej, przezroczystej misce ułożyć na dnie tuńczyka wymieszanego z ketchupem dietetycznym. Na to położyć podsmażoną cebulkę. Kolejną warstwę ułożyć z pokrojonych w kostkę jajek. Lekko je posolić i popieprzyć. Na końcu ułożyć doprawioną marchewkę z selerem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach. Smacznego! Kanapki Dukana Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I – Pieczywo Składniki: - 2 łyki otrębów owsianych - 1 łyżka otrębów pszennych - 1 jajko - 2 łyżki 0% serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię teflonową i układać masę porcjami po 1 łyżce. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Kanapki świetnie pasują do różnego rodzaju past twarogowych lub rybnych. Naleśniki Dukana Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna Faza II – Desery / Pieczywo Składniki: - 1 łyżka skrobi kukurydzianej - 2 jaja - 0,5 szklanki chudego mleka - odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę kukurydzianą, jajka, mleko i szczyptę soli dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (powinna być dość rzadka).Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu (ewentualnie możemy na początku posmarować patelnię ręcznikiem papierowym z kroplą oliwy). Każdego naleśnika smażymy z obu stron, przewracamy go w momencie gdy widzimy, że brzegi się zarumieniają, a w środku naleśnik jest już ścięty. Naleśniki możemy przygotowywać np “na słodko” z cynamonem lub dodatkiem słodziku ewentualnie z odrobiną niskotłuszczowego, waniliowego serka homogenizowanego. Na “konkretnie” możemy jeść naleśniki np ze szczypiorkiem, chudą wędliną z kurczaka lub wołowiny itd Muffinki mięsne II wersja pieczarkowa Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna Faza II – Dania z mięsa mielonego Składniki na sześć muffinek: - 1 duże jajko - 250 g mięsa mielonego z indyka - ząbek czosnku - średnia cebula - 400 g pieczarek - 1 płaska łyżeczka musztardy - 2 łyżki otrębów owsianych - sól, świeżo mielony pieprz - zioła prowansalskie - mały pęczek natki pietruszki według uznania Sposób przygotowania: W misce mieszamy mięso, jajko, posiekaną cebulę, posiekane pieczarki, otręby owsiane, łyżeczkę musztardy, sprasowany czosnek, zioła, pieprz i sól. Jeżeli lubimy możemy dodać do masy posiekaną natkę pietruszki. Z masy formujemy sześć kotletów. Otwory foremki muffinkowej wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze kotlety. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić, czy mięso się dopiekło. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Muffinki mięsne II wersja pieczarkowa Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna Faza II – Dania z mięsa mielonego Składniki na sześć muffinek: - 1 duże jajko - 250 g mięsa mielonego z indyka - ząbek czosnku - średnia cebula - 400 g pieczarek - 1 płaska łyżeczka musztardy - 2 łyżki otrębów owsianych - sól, świeżo mielony pieprz - zioła prowansalskie - mały pęczek natki pietruszki według uznania Sposób przygotowania: W misce mieszamy mięso, jajko, posiekaną cebulę, posiekane pieczarki, otręby owsiane, łyżeczkę musztardy, sprasowany czosnek, zioła, pieprz i sól. Jeżeli lubimy możemy dodać do masy posiekaną natkę pietruszki. Z masy formujemy sześć kotletów. Otwory foremki muffinkowej wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze kotlety. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić, czy mięso się dopiekło. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Warzywa dozwolone w fazie II w nieograniczonych ilościach Bakłażan Kalafior Sałata karbowana Biała kapusta Kalarepa Sałata zielona Boćwina Koper włoski Seler Brokuł Ogórek Serce palmy Brukselka Papryka Soja Cebula Pieczarki Szparagi Cukinia Pomidory Szpinak Cykoria Por Czerwona kapusta Roszponka Burak (w ograniczonych ilościach) Dynia Rzepa Marchew (w ograniczonych ilościach) Fasolka szparagowa Rzodkiewka ryba po grecku Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Dania z ryb Składniki: - 4-6 filetów mrożonej ryby (np. mintaj, tilapia itd) - warzywa: 4 niewielkie marchewki, 2 pietruszki, 3 duże cebule, mały seler - duży słoiczek koncentratu pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego - pół szklanki wody - ewentualnie słodzik nadający się do pieczenia Sposób przygotowania: Marchew, pietruszki i seler dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy niezbyt drobno. Cebule kroimy w talarki, a potem jeszcze raz na pół. Starte warzywa lekko podsmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej ręcznikiem papierowym z kroplą oliwy. Dodajemy trochę soli i po kilku minutach smażenia przykrywamy. Na drugiej patelni zabieramy się za zamrożoną jeszcze rybę, lekko ją solimy i doprawiamy wg uznania i zaczynamy smażyć. W międzyczasie warzywa podlewamy wodą ok. 1/4 szklanki i dalej dusimy. Kiedy już filety rybne będą usmażone, podpiekamy cebulkę na złoty kolor. Później przekładamy do garnka cebulę oraz warzywa z patelni. Do tego dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz listek i całość podlewamy 1/4 szklanki wody, później dokładamy koncentrat i trochę słodzika do gotowania. Na wolnym ogniu dusimy, czasem mieszając aby się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku i jeżeli potrawa jest zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Kiedy warzywa zmiękną – układamy je na zmianę z rybą w półmisku, tak aby na samym wierzchu zostały warzywa. Całość dekorujemy natką pietruszki. Potrawa ta najlepiej smakuje po 2 dniach Bigos Dukana Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II i Faza utrwalenia / Faza III – Dania z wołowiny Składniki: - około 750 g kapusty kiszonej z marchewką - około 750 g chudego mięsa wołowego pokrojonego w kostkę - suszone grzyby (ilość według uznania) - około 250 g mięsa z udek z kurczaka - ok 400 g wędzonej piersi z indyka - 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina - 1 cebula - przyprawy: wg własnego uznania Sposób przygotowania: Pyszny przepis na bigos dukanowy. Jak to z bigosem bywa dość czasochłonny ale bigos wystarczy nam na kilka dni. Świetnie sprawdza się też jako dietetyczny świąteczny przepis. Suszone grzyby dobre kilka godzin moczymy w wodzie, możemy zamoczyć je wieczorem dnia poprzedniego. Kiszoną kapustę wyciskamy z soku, możemy ją przepłukać z resztek soku żeby nasz bigos nie był zbyt kwaśny. Kapustę wraz z pokrojoną cebulą i grzybami wrzucamy do szybkowara i zalewamy wodą, w której moczyły się grzybki. Gotujemy przez około 40 minut. Po ugotowaniu wraz z wywarem kapustę przekładamy do innego garnka, szybkowar będziemy potrzebować do mięsa. Mięso wołowe lekko pokropić sokiem z cytryny, doprawić według własnego uznania i zostawić w lodówce na niecałą godzinę. Następnie wołowinę podsmażamy na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej wcześniej ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami oliwy. Mięso podsmażamy tak aby się zarumieniło po czym przekładamy je do szybkowara. To samo robimy z mięsem z kurczaka (podsmażamy i wrzucamy do szybkowara razem z wołowiną). Mięso w szybkowarze zalewamy wrzątkiem i dusimy mniej więcej 20 minut aż będzie miękkie. Kiedy mięso jest już gotowe wrzucamy je do naszej kapusty. Pierś z indyka kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni bez tłuszczu i też dodajemy do kapusty. Nasz prawie gotowy bigos Dukana dusimy jeszcze około 10 minut. Na końcu dodajemy czerwone wino. Musimy uważnie mieszać bigos żeby nie przyklejał się do spodu garnka. Na drugi dzień po przygotowaniu bigos należy ponownie przegotować, żeby się dobrze przegryzł i nabrał smaku. Gołąbki dietetyczne Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II– Dania z indyka / Dania z mięsa mielonego Składniki: - główka kapusty na gołąbki - 1/2 kg mielonego mięsa z indyka - 1 kg pieczarek - średnia cebula - trzy dietetyczne kostki warzywne - średni koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Kapustę należy sparzyć, aby lekko zmiękła. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, wówczas świetnie zastąpią nam ryż. Z kapusty oddzielamy liście na gołąbki. Pozostałą ilość kapusty kroimy w drobną kostkę, dodajemy pieczarki, mięso, podsmażoną cebulę, doprawiamy, całość dokładnie mieszamy. Później farsz zawijamy w kapustę jak tradycyjne gołąbki. Gołąbki układamy w garnku. Wodę w której parzyliśmy kapustę możemy wykorzystać do zrobienia sosu, gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej kostki warzywne i koncentrat pomidorowy. Zalewamy tym sosem gołąbki i gotujemy je około dwóch godzin. Smacznego! Ciastka owsiane kakaowe Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I – Desery Składniki: - jajko - 6 łyżek otrębów pszennych - 6 łyżek otrębów owsianych - 1 łyżka słodzika rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody - 150 g serka wiejskiego light 3%, np. Piątnicy - 200 g chudego jogurtu naturalnego - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki Sposób przygotowania: W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Formować dosyć duże ciasteczka i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu powinno wyjść sześć dużych ciasteczek. Piec przez 12 minut w temperaturze 200 stopni. Należy kontrolować czas, aby zapobiec przypaleniu ciasteczek. Smacznego! Pierś nadziewana smażonym białym serem Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ! Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I– Dania z kurczaka Składniki: - dwie lub trzy pojedyncze piersi z kurczaka - 200 gram chudego białego sera - duży jogurt naturalny - szczypta cynamony - ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Na teflonową patelnię włożyć biały ser, trochę posolić, dodać cynamon i pieprz. Smażymy ser do momentu, aż ser będzie lekko ciągnący. Piersi kroimy jak na cienkie kotlety i rozbijamy. Usmażony ser zawijamy w pierś jak roladę. Rolady wkładamy na rozgrzaną patelnie i zalewamy małą ilością gorącej wody. Przyprawiamy i przykrywamy. Gdy mięso zrobi się białe, zdejmujemy przykrywkę i smażymy aż woda nie odparuje. W międzyczasie jogurt mieszamy z naszymi wybranymi przyprawami i tak przygotowanym jogurtem zalewamy roladki. Na patelni trzymamy jeszcze przez około cztery minuty. Gołąbki bez zawijania Data dodania wpisu: 27.01.2012 1/2 kg drobiowego mięsa mielonego (np filetu z kurczaka lub indyka) mała główka kapusty włoskiej 2 jajka cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz zioła – wg uznania Kapustę drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, odcisnąć. Przestudzoną wymieszać z mięsem mielonym i drobno pokrojoną cebulą. Dodać przyprawy, zioła, jajka i otręby. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować pulpety, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zapiekać ok 45 minut w temp. 180 stopni lub usmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Zamiast smażenia / pieczenia „gołąbki” można ugotować – do garnka wlewamy wodę, dodajemy beztłuszczową kostkę rosołową, delikatnie wkładamy przygotowane gołąbki do gotującego się wywaru. Dukanowy żurek Data dodania wpisu: 13.09.2010 1 l maślanki lub zsiadłego mleka chuda wędlina jajka na twardo wg uznania cebula ziele angielskie listek laurowy pieprz i sól Wlać do garnka maślankę i na słabym ogniu podgrzewać aż oddzieli się serwatka. Następnie przez gęste sitko przecedzić do drugiego garnka, odlać porcję, którą się chce ugotować. Po tej czynności zostanie pyszny chudy twarożek, który można wykorzystać w innym daniu. Do odcedzonej serwatki wrzucić: cebulę całą, ziele, listek laurowy, pieprz, pokrojoną w kosteczkę chudą wędlinę – gotować 15 min. Kroimy do tego jajka ugotowane na twardo w ćwiartki i wrzucamy do talerza z zupą. Kurczak ze szpinakiem Data dodania wpisu: 23.06.2010 1 filet z kurczaka szpinak chudy ser biały 1 ząbek czosnku przyprawy wg uznania Filet z kurczaka nacieramy ulubionymi przyprawami i kroimy robiąc tzw „kieszonkę” Szpinak dusimy z odrobiną wody na patelni, dodajemy przyprawy, ser biały i wyciskany 1 ząbek czosnku. Do „kieszonki” wkładamy farsz ze szpinaku. Całość zanurzamy na chwilkę w jogurcie naturalnym. Wszystko zawijamy ściśle w folię i wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40min,180 stopni. Pomidorowa to najpopularniejsza i najprzyjemniejsza w wykonaniu zupa. Na blogu spotkać można pomidorową z makaronem, ryżem z otrąb, z kostką sojową, itd. Dziś czas na szybkie kluski :) Zupa jest dość kwaśna, myślę, że to kwestia użytej pasty pomidorowej (są słodkie i kwaskowate). 1 cebula 2-3 duże łodygi selera naciowego 2 szklanki wody 1 liść laurowy sos sojowy 500g puree/przecieru/pasty pomidorowej w kartoniku lub butelce (szklanej) 1 cały pomidor (niekoniecznie) pieprz czarny, suszona natka pietruszki, czosnek w proszku kluski: 1 jajko, 1 łyżka skrobi kukurydzianej Cebulę i seler pokroić w kostkę. Zagotować wodę, dodać warzywa i liść laurowy. Gotować do miękkości, wyjąć liść i odłożyć na bok. Zmiksować blenderem, doprawić sosem sojowym. Włożyć odłożony liść laurowy, wlać pastę pomidorową w takiej ilości, by nie było zbyt kwaśne (zużyłam 3/4 opakowania, przy czym moja pasta była bardziej kwaskowa). Pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Dodać przyprawy. Zagotować całość, gotować 2 minuty na małym ogniu. Zmieszać masę na kluski, wlać połowę, odczekać chwilę, zamieszać po dnie łopatką, dodać resztę i gotować 1 minutę. Całość doprawić ewentualnie sosem
zdecydowana2014
10 Paź 2014, 19:27
hej
mleczko
09 Paź 2014, 10:08
hej zdecydowana ;) schudlam na uderzeniowej 5 kg inarazie zastój ale sie nie poddaje ;) pewnie ze chce przepisy jesli dasz bede baaardzo wdzieczna ;)
kamusia178
05 Paź 2014, 13:15
kamusia178 chcesz troche przepisów ja mam ich bardzo dużo . ja jestem już na diecie 25 dni i schudłam 6 kg a ty ???
zdecydowana2014
05 Paź 2014, 09:09
halo zyjecie ? witam, jestem na dukanie od 22 wrzesnia czyli juz 2 tygodnie to forum jest fantastyczne kilka przepisow juz wyprobowalam i dalej eksperymentuje. Kamila :)
kamusia178
04 Paź 2014, 19:58
a jak wam spadała wam spadała waga ???
zdecydowana2014
28 Wrz 2014, 10:27
  Lista online:


Kto jest na forum

Na forum jest 15 użytkowników :: 5 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 10 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (398) było obecnych 06 Lut 2011, 21:31

Zarejestrowani użytkownicy: Anulka70, Bing [Bot], Google [Bot], Google Adsense [Bot], wtorkowa
Legenda: Administratorzy, Moderatorzy globalni, Specjaliści Diety Dukana

Statystyki

Wszystkich postów: 1007373 • Wszystkich tematów: 6191 • Wszystkich użytkowników: 36152 • Ostatnio zarejestrowany: Szoszana

  • Reklamy